text_header2
0 товаров
0грн

Комп'ютер не вмикається - які причини

Комп'ютер не вмикається - які причини
1644
0
01.06.2022

У нашій статті докладно розглянуто деякі з набільш частих випадків, коли комп'ютер не вмикається, та що могло послужити причиною несправності.  


Розглядається зокрема випадок, якщо після натискання кнопки живлення на екрані не з'являється взагалі жодних повідомлень від комп'ютера (тобто ви бачите чорний екран без попередніх написів материнської плати або повідомлення про те, що немає сигналу) .


Чому не вмикається комп'ютер - перший крок на шляху до з'ясування причин


Хтось може сказати, що пропоноване нижче – зайве, але користувацький досвід говорить про інше. Якщо ваш ноутбук або комп'ютер не вмикається, перевірте підключення кабелів (не тільки вилка, встромлена в розетку, а й конектор, підключений до системного блоку), працездатність самої розетки та інше, що має відношення до з'єднувальних кабелів (можливо, працездатність самого кабелю).




Також на більшості блоків живлення є додатковий перемикач ON-OFF (зазвичай знаходиться ззаду системного блоку). Перевірте, щоб він був у положенні "Увімкнено" (Важливо: не переплутайте його з перемикачем 127-220Вольт, зазвичай червоним і недоступного для простого перемикання пальцем, див. фото вище).


Якщо незадовго до появи проблеми ви чистили комп'ютер від пилу або встановлювали нове обладнання, а комп'ютер не включається "зовсім", тобто. немає ні шуму вентиляторів, ні світла індикаторів живлення, перевірте підключення блоку живлення до конекторів на материнській платі, а також підключення конекторів передньої панелі системного блоку.


Якщо під час увімкнення комп'ютер шумить, але монітор не вмикається


Один із найпоширеніших випадків. Деякі помилково вважають, що якщо комп'ютер гуде, кулери працюють, світлодіоди («лампочки») на системному блоці та клавіатурі (миші) світяться, то проблема не в ПК, а просто не вмикається монітор комп'ютера. Насправді, найчастіше це говорить про проблеми з блоком живлення комп'ютера, оперативною пам'яттю або материнською платою.

Зламався комп'ютер?

Проведемо експертизу техніки і ПО, оцінимо компетентність ІТ-персоналу, виявимо проблеми та можливі ризики. Ви отримаєте об'єктивну інформацію про роботу вашої технічної служби, перелік заходів щодо оптимізації витрат і концепцію розвитку ІТ-інфраструктури

У загальному випадку (для звичайного користувача, у якого немає під рукою додаткових блоків живлення, материнських плат, плат оперативної пам'яті та вольтметрів), можна спробувати виконати такі дії для діагностики причини такої поведінки (перед описаними діями вимикайте комп'ютер з розетки, а для повного знеструмлення) натисніть та потримайте кнопку живлення кілька секунд):


  1. Вийняти планки оперативної пам'яті, протерти їх контакти м'якою гумовою гумкою, поставити на місце (причому краще робити це по одній платі, перевіряючи включення на кожній з них). 



  1. За наявності окремого виходу на монітор на материнській платі (інтегрований відеочіп) спробуйте відключити (вийняти) дискретну відеокарту, а монітор підключити до інтегрованої. Якщо комп'ютер увімкнувся, спробуйте протерти контакти окремої відеокарти та встановити на місце. Якщо в цьому випадку комп'ютер знову не вмикається, при цьому не живиться, можливо справа в блоці живлення (за наявності дискретної відеокарти він перестав "справлятися"), а можливо - і в самій відеокарті.
  2. Спробуйте (також на вимкненому комп'ютері) вийняти батарейку з материнської плати та встановити на місце. 
  3. Зверніть увагу, чи немає на материнській платі здутих конденсаторів. Якщо є — можливо, настав час ремонту або заміни МП


Підбиваючи підсумок, якщо комп'ютер вмикається, вентилятори працюють, але немає зображення — найчастіше справа не в моніторі і навіть не відеокарті, «топ 2» причин: оперативна пам'ять та блок живлення. 


Комп'ютер вмикається і одразу вимикається


Якщо відразу після включення комп'ютер вимикається, без будь-яких писків, особливо якщо незадовго перед цим він уже включався не з першого разу, то причина, найімовірніше, в блоці живлення або материнській платі (зверніть увагу на пункти 2 та 4 зі списку вище).


ІТ-аудит для Вашої компанії Проведемо експертизу техніки і ПО, оцінимо компетентність ІТ-персоналу, виявимо проблеми та можливі ризики. Ви отримаєте об'єктивну інформацію про роботу вашої технічної служби, перелік заходів щодо оптимізації витрат і концепцію розвитку ІТ-інфраструктури дізнатися більше


Але іноді це може говорити і про несправності іншого обладнання (наприклад, відеокарти, знову ж таки, зверніть увагу на пункт 2), проблеми з охолодженням процесора (особливо якщо іноді комп'ютер починає завантажуватися, а з другої чи третьої спроби - вимикається відразу після включення, а незадовго до цього ви не дуже вміло змінювали термопасту або чистили комп'ютер від пилу (і не використовували при цьому наші минулі рекомендації!).


Інші причини поломки


Існує також безліч малоймовірних, але все ж таки варіантів, що зустрічаються на практиці, серед яких доводилося стикатися з такими:


  • Комп'ютер вмикається лише за наявності дискретної відеокарти, адже внутрішня вийшла з ладу.
  • Комп'ютер вмикається лише якщо вимкнути підключений до нього принтер або сканер (або інші USB-пристрої, особливо якщо вони з'явилися у вас недавно).
  • Комп'ютер не вмикається, якщо підключені несправні клавіатура або мишка.


Якщо наші інструкції вам не допомогли, то зверніться до наших спеціалістів з ремонту і постарайтеся якнайдокладніше описати ситуацію — як це виглядає несправність, що відбувалося безпосередньо перед цим і чи були якісь додаткові симптоми. Компанія Voll буде рада допомогти з професійним ремонтом комп'ютерної техніки.

1644
0
01.06.2022
Коментарі
Залишити коментар